BBQ hub Logo
Witlof Op De BBQ

Witlof op de BBQ

Deze gegrilde witlof op de BBQ is knapperig aan de buitenkant, zacht vanbinnen en krijgt een glanzende balsamico-honingglaze met tijm en sinaasappelrasp. De hazelnootcrunch en peterselie zorgen voor bite en frisheid. Een elegant bijgerecht dat snel klaar is, heerlijk naast alles wat van de grill komt.

0,0 van 0 waarderingen
Voorbereidingstijd
15 minuten
Bereidingstijd
25 minuten
Totale tijd
40 minuten
Porties
4 personen
Moeilijkheid
Makkelijk

Ingrediënten

  • 6–8 stronkjes witlof
  • 2 el olijfolie
  • 1,5 el balsamicoazijn
  • 1 el honing of ahornsiroop
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl verse tijmblaadjes (of 1/2 tl gedroogd)
  • 1 biologische sinaasappel, rasp + 1 el sap
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 30 g geroosterde hazelnoten, grofgehakt
  • 10 g peterselie, fijngehakt
  • 30 g geraspte oude kaas of Parmezaan (optioneel)
  • 1 el extra vierge olijfolie om af te maken

Overige benodigdheden

  • Kamado BBQ met deksel (direct en indirect setup)
  • Grillrooster, liefst gietijzer
  • Hitteschild / platesetter
  • Keukentang
  • Kwastje
  • Mengkom
  • Snijplank en scherp mes
  • Hittebestendige handschoenen

Bereiding

  1. Kamado opzetten: Bereid de kamado voor op 180 °C met een indirecte zone (hitteschild geplaatst) en een directe zone voor het afgrillen.
  2. Witlof voorbereiden: Halveer de witlof in de lengte. Snijd een klein V-tje uit de bittere kern. Dep droog met keukenpapier.
  3. Glaze maken: Meng olijfolie, balsamico, honing, Dijon, knoflook, tijm, sinaasappelrasp en -sap met een snuf zout en peper tot een gladde glaze.
  4. Inkwasten: Bestrijk de snijkanten van de witlof op de BBQ royaal met de glaze. Bewaar de rest om later mee af te lakken.
  5. Indirect garen: Leg de witlof met de snijkant omhoog in de indirecte zone. Sluit de deksel en gaar 12–15 minuten tot de blaadjes beginnen te verzachten.
  6. Afgrillen: Verplaats de witlof op de BBQ naar de directe zone, snijkant naar beneden. Grill 2–4 minuten tot mooie grillstrepen en licht gekaramelliseerde randen ontstaan. Keer kort om en kwast nogmaals met glaze.
  7. Afmaken: Haal van de grill en laat 1 minuut rusten. Bestrooi met hazelnoten en peterselie, drizzle extra vierge olijfolie erover en voeg eventueel geraspte oude kaas toe. Breng naar smaak op peil met zout en peper en serveer direct.

Witlof op de BBQ in balans

Met dit recept voor witlof op de BBQ krijg je precies de balans tussen zacht, licht bitter en zoetfris door de balsamico-honingglaze. Serveer witlof op de BBQ met een knapperige hazelnootcrunch en een vleugje sinaasappel voor extra diepte en frisse aroma’s.

Extra Tips

  • Voor minder bitter: leg de gehalveerde witlof 10 minuten in koud water met 1 tl zout en dep goed droog voor het grillen.
  • Gebruik appel– of kersenhout voor een lichte rooksmaak; voeg een klein handje snippers toe op de kolen.
  • Gietijzer geeft diepere grillstrepen en snellere karamellisatie; laat het rooster goed voorverwarmen.
  • Glaze dikker? Warm kort op in een pannetje om in te dikken; te dik? Verdun met een scheutje sinaasappelsap.
  • Serveer restglaze aan tafel als dipsaus.

Variaties

Rookvariant Met Appelhout

Week een handje appelhoutsnippers 15 minuten in water en strooi ze op de hete kolen. Vervang honing door ahornsiroop en voeg 1 tl grove mosterd toe. Rook de witlof 15 minuten indirect en lak extra tijdens het laatste minuutje direct grillen voor een subtiele, zoete rooksmaak.

Kruidige Variant Met Harissa En Yoghurt-Munt

Roer 1 tl harissa en 1/2 tl gemalen komijn door de glaze. Meng 100 g Griekse yoghurt met fijngehakte munt, zout en citroensap als frisse dip. Grill de witlof zoals beschreven en serveer met lepels yoghurt-munt voor een pittig-fris contrast.

Wat vond je van dit recept?
Geschreven door
  • + Gratis welkomscadeau

Alles voor BBQ's direct in jouw mail

Mis niets meer! Ontvang de beste BBQ-tips, recepten en aanbiedingen direct in jouw mailbox. Schrijf je nu in en ontvang een gratis welkomscadeau!
Privacyverklaring*
Vele grillmasters gingen je al voor!

Andere recepten

Populaire categorieën

BBQ hub Logo
BBQ Hub, dé centrale plek voor alles wat met barbecueën te maken heeft. Hier begint jouw smaakvolle ontdekkingstocht. Of je nu zoekt naar klassieke recepten, verrassende smaakcombinaties of inspiratie voor jouw volgende feest, bij ons vind je alles wat je nodig hebt.
©2025 BBQHUB.nl

Jouw gratis BBQ-cadeautje!

Ontvang direct de preview van De Ultieme Kamado Gids in je mailbox.
Vol met tips en inspiratie die je nergens anders vindt. Heerlijk voor je volgende BBQ!
Privacyverklaring*
1 á 2 mails per maand

Ontvang gratis de voorproef van De Ultieme Kamado Gids!

Benieuwd naar geheime kamado-tips die je nergens anders vindt? Download nu gratis de preview van De Ultieme Kamado Gids en ontdek alvast een paar smaakvolle trucs voor jouw volgende BBQ.
Privacyverklaring*
1 á 2 mails per maand