BBQ hub Logo
Rundersukade BBQ

Rundersukade BBQ

Deze rundersukade BBQ tilt flat iron steak naar een hoger niveau. We trimmen de sukade tot twee platte steaks, geven ze een geurige koffie-cacao rub en grillen ze kort op hoge hitte voor een sappig, boterzacht resultaat. Afgelakt met miso-boter krijg je diepe umami en een schitterende glans.

0,0 van 0 waarderingen
Voorbereidingstijd
20 minuten
Bereidingstijd
12 minuten
Totale tijd
40 minuten
Porties
4 personen
Moeilijkheid
Gemiddeld

Ingrediënten

  • 1 hele sukade van 1,2–1,8 kg, zeen verwijderd (of 2 flat iron steaks)
  • 2 tl grof zeezout
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 1 tl fijngemalen koffie (espresso maling)
  • 1 tl cacaopoeder (ongezoet)
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl chilivlokken (optioneel)
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 1 el witte miso
  • 1 tl sojasaus
  • 1 tl honing
  • 1 teen knoflook, fijn geraspt
  • Rasp van 1/2 limoen
  • Handje fijngesneden bieslook of peterselie
  • Flakes zeezout voor afwerking
  • Partjes limoen om erbij te serveren

Overige benodigdheden

  • Kamado BBQ met gietijzeren rooster
  • Kernthermometer
  • Vleestang
  • Kwastje
  • Klein pannetje of skillet
  • Scherp mes en snijplank
  • Keukenpapier en aluminiumfolie

Bereiding

  1. Voorbereiden: Haal de sukade 30 minuten van tevoren uit de koeling. Snijd de taaie zeen uit het midden zodat je twee platte steaks (flat iron) overhoudt. Dep droog met keukenpapier.
  2. Rub Maken: Meng zeezout, peper, koffie, cacao, gerookte paprika, korianderpoeder, knoflookpoeder en chilivlokken. Wrijf beide kanten van het vlees royaal in en laat 10 minuten liggen.
  3. Kamado Voorverwarmen: Verhit de BBQ voor direct grillen op 230–250°C met een schoon, heet gietijzeren rooster. Olie het rooster licht in.
  4. Miso-Boter Smelten: Smelt in een pannetje de boter met miso, sojasaus, honing, limoenrasp en geraspte knoflook. Houd lauwwarm aan de zijkant van de BBQ.
  5. Grillen: Leg de steaks op het hete rooster en grill 3–4 minuten per kant met de deksel zoveel mogelijk dicht voor mooie grillstrepen en karamellisatie.
  6. Temperatuur Checken: Meet de kern. Richt op 50–52°C voor medium-rare of 55–58°C voor medium. Verplaats zonodig kort naar een koeler deel als de buitenkant te snel kleurt.
  7. Aflakken: Kwast de laatste 30 seconden per kant dun in met de miso-boter voor een glanzende, hartige finish.
  8. Rusten: Haal het vlees van de BBQ en laat 5–10 minuten rusten onder losjes folie. Bewaar vrijkomende sappen.
  9. Serveren: Snijd dwars op de draad in dunne plakken. Lepel eventueel rest sappen en miso-boter erover. Werk af met bieslook of peterselie, flakes zeezout en serveer met limoenpartjes.

Rundersukade BBQ eigenschappen

Voor een volle vleessmaak met korte bereidingstijd is rundersukade BBQ ideaal, zeker wanneer je de zeen verwijdert en direct op hoge hitte grilt. Met de combinatie van koffie-cacao rub en miso-boter ontstaat een diepe umami die perfect past bij rundersukade BBQ.

Extra Tips

  1. Gebruik goed dooraderde rundersukade BBQ. Het intramusculaire vet houdt het vlees sappig en mals.
  2. Snijd altijd tegen de draad in om taaiheid te voorkomen.
  3. Laat het rooster echt heet worden. Dat voorkomt vastplakken en geeft mooie grillstrepen.
  4. Over? Dunne plakjes zijn top op een broodje met een frisse chimichurri.

Variaties

Rookvariant Met Hickory

Stook de kamado op 120°C met een stukje hickory. Rook de flat iron 20 minuten indirect tot 42–45°C kern. Stook door naar 260°C en geef een snelle sear van 1–2 minuten per kant. Resultaat: zachte rooktoon met knapperige buitenkant aan je rundersukade BBQ.

Biervariant Met Stout-Glaze

Kook 150 ml stout met 1 el bruine suiker en 1 el sojasaus in tot siroop. Kwast het vlees de laatste minuut per kant in plaats van de miso-boter. De geroosterde moutsmaken passen perfect bij de rundersmaak.

Wat vond je van dit recept?
Geschreven door
  • + Gratis welkomscadeau

Alles voor BBQ's direct in jouw mail

Mis niets meer! Ontvang de beste BBQ-tips, recepten en aanbiedingen direct in jouw mailbox. Schrijf je nu in en ontvang een gratis welkomscadeau!
Privacyverklaring*
Vele grillmasters gingen je al voor!

Andere recepten

Populaire categorieën

BBQ hub Logo
BBQ Hub, dé centrale plek voor alles wat met barbecueën te maken heeft. Hier begint jouw smaakvolle ontdekkingstocht. Of je nu zoekt naar klassieke recepten, verrassende smaakcombinaties of inspiratie voor jouw volgende feest, bij ons vind je alles wat je nodig hebt.
©2025 BBQHUB.nl

Jouw gratis BBQ-cadeautje!

Ontvang direct de preview van De Ultieme Kamado Gids in je mailbox.
Vol met tips en inspiratie die je nergens anders vindt. Heerlijk voor je volgende BBQ!
Privacyverklaring*
1 á 2 mails per maand

Ontvang gratis de voorproef van De Ultieme Kamado Gids!

Benieuwd naar geheime kamado-tips die je nergens anders vindt? Download nu gratis de preview van De Ultieme Kamado Gids en ontdek alvast een paar smaakvolle trucs voor jouw volgende BBQ.
Privacyverklaring*
1 á 2 mails per maand