BBQ hub Logo
Shaslick BBQ

Shaslick BBQ

Zin in malse spiesen met een volle grillsmaak? Deze shaslick BBQ met runderlende, paprika en ui wordt kort heet gegrild voor mooie roostersporen en daarna rustig gegaard tot een sappige kern. Een frisse geroosterde paprikasalsa maakt het helemaal af. Perfect voor een doordeweekse grill-sessie of als pronkstuk bij een zomerse BBQ met vrienden.

0,0 van 0 waarderingen
Voorbereidingstijd
20 minuten (+1 uur marineren)
Bereidingstijd
20 minuten
Totale tijd
1 uur 40 minuten
Porties
4 personen
Moeilijkheid
Gemiddeld

Ingrediënten

  • 800 g runderlende (sirloin), in blokken van 3 cm voor shaslick BBQ
  • 2 rode uien, in partjes
  • 1 rode paprika, in stukken van 3 cm
  • 1 gele paprika, in stukken van 3 cm
  • 1 el zonnebloemolie (voor de groenten)
  • Zout en zwarte peper, naar smaak

Marinade

  • 3 el olijfolie
  • 1 el paprikapoeder (zoet)
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 el citroensap
  • 1 tl bruine suiker of honing
  • 1,5 tl fijn zeezout
  • 1 tl versgemalen zwarte peper

Geroosterde paprikasalsa

  • 1 rode paprika
  • 2 roma tomaten
  • 1 sjalot, heel fijn gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijn geraspt
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1,5 el extra vierge olijfolie
  • Snuf suiker
  • Zout en peper
  • 2 el platte peterselie, fijngehakt

Overige benodigdheden

  • Kamado BBQ met directe en indirecte zone (ca. 200°C)
  • Houtskool + klein blokje kersen– of appelrookhout (optioneel)
  • 8 metalen spiesen of dubbele bamboespiesen (min. 30 minuten weken)
  • Kernthermometer
  • Hittebestendige handschoenen
  • Kwastje voor lakken
  • Snijplank en scherp mes
  • Vuurbestendige kom met deksel of folie (voor het stomen van geroosterde paprika)

Bereiding

  1. Snijden: Snijd runderlende in gelijke blokken van 3 cm. Snijd uien in partjes en de paprika’s in stukken van 3 cm.
  2. Marinade maken: Meng olijfolie, paprikapoeder, gerookte paprika, komijn, koriander, cayenne, tomatenpuree, knoflook, citroensap, suiker/honing, zout en peper. Zet 2 el van de marinade apart in een schoon bakje voor later lakken.
  3. Marineren: Meng de shaslick BBQ met de resterende marinade, dek af en zet 1 uur in de koelkast (langer mag tot 4 uur). Haal 20 minuten voor het grillen uit de koeling.
  4. BBQ opzetten: Steek de kamado aan en richt in met een directe en indirecte zone. Streef naar ca. 200°C koepeltemperatuur. Voeg optioneel een klein blokje kersen- of appelrookhout toe.
  5. Salsa roosteren: Grill de rode paprika en tomaten direct tot het vel zwart blakert en de tomaten zacht worden. Doe in een kom en dek 5 minuten af. Pel en hak grof.
  6. Salsa afmaken: Meng de geroosterde paprika en tomaat met sjalot, knoflook, rode wijnazijn, extra vierge olijfolie, snuf suiker, zout, peper en peterselie. Proef en breng in balans.
  7. Spiesen rijgen: Rijg afwisselend vlees, ui en paprika aan de spiesen. Bestrijk de groenten licht met zonnebloemolie en bestrooi met zout en peper.
  8. Grillen direct: Leg de shaslicks boven directe hitte en grill 2–3 minuten per kant tot mooie roostersporen en lichte karamellisatie.
  9. Doorgaren indirect: Verplaats de spiesen naar de indirecte zone en gaar tot een kerntemperatuur van 54–56°C (medium-rare) of 58–60°C (medium). Laat 5 minuten rusten.
  10. Lakken en serveren: Bestrijk de shaslick BBQ kort met de apart gehouden marinade en geef desgewenst nog 30–45 seconden directe hitte voor een glans. Serveer met de geroosterde paprikasalsa.

Shaslick BBQ: Sappige spiesen van de Kamado

Voor perfecte shaslick BBQ snijd je alle blokken even groot en werk je met twee hitteszones voor controle. Houd de kerntemperatuur in de gaten en laat kort rusten; zo blijft je shaslick BBQ boterzacht en vol smaak.

Extra Tips

  • Gebruik dubbele spiesen of U-spiesen tegen draaien van de blokken.
  • Houd altijd een deel marinade apart in een schoon bakje voor het lakken.
  • Veeg het rooster schoon en smeer in met olie voor strakke grillstrepen.
  • Butter-baste: smelt 1 el roomboter met een snuf paprikapoeder en bestrijk vlak voor serveren voor extra glans.
  • Voor well-done: gaar tot 60–62°C, maar houd rekening met minder sappigheid.
  • Lekker met flatbreads of kruidige rijst en een frisse salade.

Variaties

Rookvariant Met Kersenhout

Stook de kamado op 160°C indirect, voeg een blokje kersenhout toe en rook de shaslick BBQ 10–15 minuten tot 46–48°C kern. Zet daarna de schuiven open naar 220°C en geef ze 1–2 minuten directe hitte per kant voor een donker randje. De milde kersenrook geeft diepte zonder het rund te overheersen.

Zomerse Fruity Glaze

Rijg ook stukken abrikoos aan de spiesen. Meng 2 el abrikozenjam, 1 tl citroensap en snuf chilivlokken tot een glaze. Lak de laatste minuut grillen. Het zoet-frisse laagje past mooi bij de kruidige marinade.

Wat vond je van dit recept?
Geschreven door
  • + Gratis welkomscadeau

Alles voor BBQ's direct in jouw mail

Mis niets meer! Ontvang de beste BBQ-tips, recepten en aanbiedingen direct in jouw mailbox. Schrijf je nu in en ontvang een gratis welkomscadeau!
Privacyverklaring*
Vele grillmasters gingen je al voor!

Andere recepten

Populaire categorieën

BBQ hub Logo
BBQ Hub, dé centrale plek voor alles wat met barbecueën te maken heeft. Hier begint jouw smaakvolle ontdekkingstocht. Of je nu zoekt naar klassieke recepten, verrassende smaakcombinaties of inspiratie voor jouw volgende feest, bij ons vind je alles wat je nodig hebt.
©2025 BBQHUB.nl

Jouw gratis BBQ-cadeautje!

Ontvang direct de preview van De Ultieme Kamado Gids in je mailbox.
Vol met tips en inspiratie die je nergens anders vindt. Heerlijk voor je volgende BBQ!
Privacyverklaring*
1 á 2 mails per maand

Ontvang gratis de voorproef van De Ultieme Kamado Gids!

Benieuwd naar geheime kamado-tips die je nergens anders vindt? Download nu gratis de preview van De Ultieme Kamado Gids en ontdek alvast een paar smaakvolle trucs voor jouw volgende BBQ.
Privacyverklaring*
1 á 2 mails per maand