BBQ hub Logo
kalkoenpoot bbq

Kalkoenpoot BBQ

Een kalkoenpoot BBQ is een absolute eyecatcher op je rooster. Groot, smaakvol en perfect voor langzame bereiding op lage temperatuur. Door de combinatie van een goede dry rub, rooksmaak en lak van barbecuesaus krijg je dat bekende ‘fair food’-gevoel, maar dan gewoon in je eigen tuin. Of je ‘m nu plukt voor op een broodje of in z’n geheel serveert met mes en vork: dit wordt smullen!

5,0 van 2 waarderingen
Voorbereidingstijd
20 minuten
Bereidingstijd
3 uur
Totale tijd
3 uur 20 minuten
Porties
2-3 personen
Moeilijkheid
Gemiddeld

Ingrediënten

  • 2 kalkoenpoten (ongeveer 800 gram per stuk)
  • 2 liter water
  • 100 g keukenzout
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl cayennepeper (optioneel)
  • Zwarte peper naar smaak
  • Optioneel: 1 el grove mosterd als binder voor rub
  • 4 el barbecuesaus naar keuze (bijv. Kansas City-style)
  • Appelsap of cola om te sprayen

Overige benodigdheden

  • BBQ met deksel (bij voorkeur een Kamado of smoker)
  • Kernthermometer
  • Aluminium folie
  • Sprayfles met appelsap of cola
  • Rookhout (bijv. appel of hickory)
  • Grote kom of pan voor pekelen

Bereiding

  1. Pekel de kalkoenpoten
    Meng 2 liter water met het zout en de suiker en laat de kalkoenpoten hierin 6 tot 12 uur pekelen in de koelkast. Spoel daarna af en dep goed droog.
  2. Breng de rub aan
    Bestrijk de kalkoenpoten (optioneel) met mosterd. Meng paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, cayenne en zwarte peper. Wrijf de poten royaal in met deze rub.
  3. Bereid de BBQ voor
    Steek je BBQ aan en richt in voor indirecte hitte op ca. 120–130 °C. Voeg appel- of hickoryhout toe voor een milde rooksmaak.
  4. Plaats de kalkoenpoten op het rooster
    Leg ze indirect op het rooster met de vleeskant naar boven. Steek een kernthermometer in het dikste deel, maar vermijd contact met het bot.
  5. Rook langzaam en spray regelmatig
    Laat de kalkoenpoten langzaam garen. Spray elk uur met appelsap of cola voor een glanzende, krokante buitenkant. Gaar tot een kerntemperatuur van 70 °C.
  6. Lak de kalkoenpoten
    Bestrijk het vlees royaal met barbecuesaus. Laat nog 30–45 minuten doorgaren tot een kerntemperatuur van 78–80 °C.
  7. Laat rusten
    Haal van de BBQ, wikkel in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.
  8. Serveren
    Serveer de kalkoenpoot BBQ in z’n geheel, of trek het vlees uit elkaar voor pulled turkey. Heerlijk op een broodje met coleslaw!

Kalkoenpoot BBQ als ultiem pronkstuk

Een goed bereide kalkoenpoot BBQ is sappig, rokerig en vol van smaak. De combinatie van lage temperatuur en rookhout maakt het vlees boterzacht. Door het bot krijgt de kalkoenpoot BBQ extra smaak en die typische ‘carnival fair’ uitstraling. Perfect als showstopper op een feest of gewoon voor jezelf, omdat het kan.

Extra Tips

  • Laat je kalkoenpoten eerst op kamertemperatuur komen voor een gelijkmatige garing.
  • Gebruik een vleesklem of tang en prik niet met een vork, zo blijft het sap in het vlees.
  • Gebruik een BBQ rub zonder suiker als je geen fan bent van een zoete smaak.

Variaties

Pittige cajun-stijl kalkoenpoot BBQ

Vervang de paprikapoeder en cayennepeper door cajun-kruiden en voeg een scheutje hete saus (bijv. Frank’s Red Hot) toe aan je laksaus.

Mediterrane kalkoenpoot

Voeg aan je pekel citroenschil, tijm en rozemarijn toe. Gebruik olijfolie en een mediterraanse rub met oregano, knoflook en citroen voor een zomerse twist.

Wat vond je van dit recept?
Geschreven door
  • + Gratis welkomscadeau

Alles voor BBQ's direct in jouw mail

Mis niets meer! Ontvang de beste BBQ-tips, recepten en aanbiedingen direct in jouw mailbox. Schrijf je nu in en ontvang een gratis welkomscadeau!
Privacyverklaring*
Vele grillmasters gingen je al voor!

Andere recepten

Populaire categorieën

BBQ hub Logo
BBQ Hub, dé centrale plek voor alles wat met barbecueën te maken heeft. Hier begint jouw smaakvolle ontdekkingstocht. Of je nu zoekt naar klassieke recepten, verrassende smaakcombinaties of inspiratie voor jouw volgende feest, bij ons vind je alles wat je nodig hebt.
©2025 BBQHUB.nl

Jouw gratis BBQ-cadeautje!

Ontvang direct de preview van De Ultieme Kamado Gids in je mailbox.
Vol met tips en inspiratie die je nergens anders vindt. Heerlijk voor je volgende BBQ!
Privacyverklaring*
1 á 2 mails per maand

Ontvang gratis de voorproef van De Ultieme Kamado Gids!

Benieuwd naar geheime kamado-tips die je nergens anders vindt? Download nu gratis de preview van De Ultieme Kamado Gids en ontdek alvast een paar smaakvolle trucs voor jouw volgende BBQ.
Privacyverklaring*
1 á 2 mails per maand