BBQ hub Logo

Beefhammer BBQ

De beefhammer BBQ, ook wel runderschenkel met bot genoemd, is een absolute eyecatcher op de BBQ. Dit indrukwekkende stuk vlees, dat zijn naam dankt aan de hamervorm, heeft tijd nodig, maar levert ongeëvenaarde smaak en malsheid op. Laag en langzaam gegaard tot het vlees van het bot valt en je met je handen kunt plukken. Ideaal voor een feestje of als showstopper tijdens een BBQ-sessie met vrienden. Dit is slow BBQ op z’n best!

  • 20 minuten
  • 6 tot 8 uur
  • 6,5 tot 8,5 uur
  • 4-6 personen

Ingrediënten

  • 1 beefhammer BBQ (runderschenkel aan het bot, ca. 2,5–3 kg)
  • 3 el grove BBQ-rub (bijv. koffie-rub of Texas-style rub)
  • 100 ml appelsap
  • 100 ml rundvleesbouillon
  • 2 el BBQ-saus (optioneel, voor glaze)

Overige benodigdheden

  • BBQ met deksel (bijv. Kamado of smoker)
  • Kernthermometer
  • Aluminiumfolie of butcher paper
  • Braadslede of RVS schaal
  • Spuitflesje (optioneel)
  • Houtchunks (bijv. eiken of hickory)
  • BBQ-handschoenen

Bereiding

  • Voorbereiding: Snijd eventueel het vlies van de beefhammer en dep het vlees droog. Rub het vervolgens royaal in met jouw favoriete BBQ-rub. Laat intrekken terwijl je de BBQ voorbereidt.
  • BBQ aansteken: Bereid de BBQ voor op indirecte warmte (110–120°C) en voeg rookhout toe voor extra smaak.
  • Roken: Leg de hammer op het rooster en rook deze ca. 3 uur tot het een mooie donkere bark heeft gevormd.
  • Besproeien: Besproei elk uur met een mix van appelsap en bouillon om het vlees vochtig en smaakvol te houden.
  • Inpakken: Na 3–4 uur (of bij ca. 70°C kerntemperatuur), pak je de beefhammer strak in aluminiumfolie of butcher paper samen met een scheut vocht.
  • Garen tot perfectie: Leg terug op de BBQ en gaar door tot het vlees een kerntemperatuur van ca. 92–96°C bereikt en boterzacht is.
  • (Optioneel) Glazen: Laat de beefhammer kort uit de folie en lak af met BBQ-saus, en geef nog 15 minuten terug op de BBQ voor een sticky finish.
  • Rusten en serveren: Laat het vlees 30 minuten rusten in folie. Serveer het vlees aan tafel en trek het draad voor draad uit elkaar.

Kerntemperatuur is erg belangrijk voor dit recept, daarom is een draadloze kernthermometer ideaal!

Beefhammer BBQ met botte power

De beefhammer BBQ is niet zomaar een stuk vlees, het is een statement. Dit indrukwekkende deel van de runderschenkel dankt zijn naam aan de lange botstructuur die doet denken aan een hamer. Omdat het vlees veel bindweefsel bevat, is het van nature taai, maar juist daardoor leent het zich perfect voor low & slow bereiding op de BBQ. Tijdens het urenlange garen verandert het taaie vlees in boterzacht draadjesvlees dat bijna vanzelf van het bot glijdt. Een ware traktatie voor liefhebbers van stoer vlees met karakter.

Alles voor BBQ's direct in jouw mail

Mis niets meer! Ontvang de beste BBQ-tips, recepten en aanbiedingen direct in jouw mailbox. Schrijf je nu in!
  • 1 á 2 mails per maand
Privacyverklaring*
BBQ hub Logo
BBQ Hub, dé centrale plek voor alles wat met barbecueën te maken heeft. Hier begint jouw smaakvolle ontdekkingstocht. Of je nu zoekt naar klassieke recepten, verrassende smaakcombinaties of inspiratie voor jouw volgende feest, bij ons vind je alles wat je nodig hebt.
©2025 BBQHUB.nl

| Linkedin | Instagram | Facebook